Koken op gas of inductie?

Koken op gas of inductie?

Koken op gas of inductie?

 

Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken kom je voor veel vragen te staan. Naast het kiezen van alle kleuren & materialen moet er ook een keuze worden gemaakt in de apparatuur. Een van de vragen die aan bod zal komen is of je op gas of inductie wil koken. Een aantal jaren geleden werd er veel voor gas gekozen. Dit komt omdat er vaak gas aansluiting lag voor de verwarming. De laatste jaren wordt er steeds meer gespeculeerd over het gebruik van gas. Vanaf dit jaar is het zelfs al niet meer verplicht nieuwbouw woningen aan te sluiten op het aardgasnet. Daarom wordt er over het algemeen veel gekozen voor een inductie kookplaat. Lees hieronder de voordelen & nadelen:

Schoonmaakgemak:

Het schoonmaken van de kookplaat is een belangrijk punt. Waar je bij inductie zo klaar bent met het schoonmaken gaat het bij gas wat meer tijd kosten. Een gas plaat is voorzien van pannendragers die verwijdert moeten worden voordat het goed gereinigd kan worden. Er zijn veel hoekjes waar vuil in kan gaan zitten. Een inductie kookplaat koelt redelijk snel af waarmee al snel de vlakke glasplaat gereinigd kan worden d.m.v. een doekje.

Veiligheid:

Zoals iedereen weet kook je met gas op een open vuur wat veel gevaarlijke situaties kan opleveren. Omdat bij koken op gas zuurstof wordt verbruikt is het daarom ook belangrijk om goed te ventileren. 

Bij het koken op inductie wordt de warmte niet in de kookplaat opgewekt maar in de bodem van de pan. Dit is ook de reden waarom je magnetische pannen nodig hebt bij het koken op inductie. De warmte ontstaat door moleculen in de pan langs elkaar wrijven waardoor er wrijvingswarmte ontstaat. Wanneer de kookplaat wordt uitgeschakeld is de plaat redelijk snel weer afgekoeld waardoor het een hele veilige manier van koken is. Met name voor huishoudens met kinderen.

De kosten:

Naast dat een gas kookplaat in aanschaf goedkoper is dan een inductie kookplaat is het ook zo, dat wanneer, een woning nog op het aardgasnet aangesloten is, koken op gas een relatief goedkope manier van koken is.

Een nadeel is dat bij gas er veel warmte langs de pan gaat waardoor er daarin tegen veel warmte verloren gaat. 

Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3 gas. Een elektrische kookplaat daarentegen verbruikt ca. 200 kWh stroom. Op jaarbasis kost koken op gas gemiddeld €20,- en inductie ca. €35,- euro. In dit geval is het dus goedkoper te koken op gas. Zoals je hierboven al kon lezen is het sinds dit jaar niet meer verplicht een gas aansluiting te nemen in je nieuwbouw woning. Wanneer ervoor gekozen wordt je woning niet meer op gas te verwarmen is het koken op gas duur aangezien de transportkosten duur zijn en gas uiteindelijk ook steeds duurder wordt.

De toekomst?

We merken nu al dat ca. 80% van de klanten kiezen om te koken op inductie. Dit komt kort samengevat door het schoonmaak gemak, de veiligheid en de kosten. Voor mensen die jaren op gas hebben gekookt is het een grote stap om over te gaan naar inductie. Aangezien er een nieuwe pannenset aangeschaft moet worden en inductie toch iets anders kookt. Voor nieuwe huishoudens en nieuwbouwhuizen zien wij het koken op inductie wel als de toekomst van de keuken. De vele voordelen wegen zwaar mee. 

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? U bent van harte welkom bij ons in de showroom. Maak snel een afspraak!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.