Maak uw juiste keuze voor inbouwapparatuur

Welke inbouwapparatuur moet ik kiezen?

Kookplaten

Bij de aanschaf van een kookplaat moet eerst de keuze worden gemaakt of er op gas gekookt gaat worden of op elektrisch. Bij elektrische kookplaten heeft u de keuze uit een ceramische of een inductie kookplaat. Ook over de breedte en het aantal pitten of kookzones moet worden nagedacht. Onderstaand de voor- en nadelen en kenmerken;

Gaskookplaten

Directe warmte, kookpunt snel bereikt, 4-5 of 6 pits mogelijk, in veel breedtes verkrijgbaar (60, 70, 75, 80 en 90 cm), geen speciale aansluiting in de meterkast, geen speciale pannen nodig, vaak voordeliger in de aanschaf, verkrijgbaar in roestvrijstaal en zwart glas.
Relatief veel schoonmaak werk, sneller vervuilde muren (roetvorming), minder veilig door open vuur Door regelgeving van de overheid zal gas in de toekomst veel duurder gaan worden. In nieuwbouw woningen wordt veelal geen gasaansluiting meer gemaakt. Uit energie overweging zullen gaskookplaten in de toekomst minder al dan niet meer verkocht gaan worden.

Ceramische kookplaat

Gemakkelijk schoon te maken, geen speciale pannen nodig, voordeliger in aanschaf dan inductie.
Het duurt lang voordat de kookplaat warm is, heeft veel en langdurige restwarmte na het koken, niet energie zuinig, inbranden van voedsel op kookzone, speciale electra groep nodig.

Inductie kookplaat

Gemakkelijk schoon te maken, zeer snelle aankooktijd, reageert direct bij veranderen kookstand, panherkenning, energie zuinig, zeer veilig.
Duurder in aanschaf, speciale electra groep nodig, pannen moeten geschikt zijn voor inductie kookplaten.

De nieuwste trend op het gebied van kookplaten zijn de Flex-inductie kookplaten. Met deze kookplaat heeft u veel vrijheid om de pannen neer te zetten waar u wilt. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken of renovatie van uw keuken speelt de inbouwappatuur een belangrijk rol. Inbouwapparatuur kan een belangrijke rol spelen qua design maar ook de functionaliteit is zeer belangrijk. Laat u goed adviseren welke inbouwapparatuur voor u de meeste comfort biedt.

Inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging

De kookplaat met ingebouwde afzuiging is niet meer weg te denken in de hedendaagse keuken. Er wordt steeds vaker gekozen voor een kookplaat met afzuiging, zowel bij een eilandopstelling als bij een wandopstelling. Een normale wandafzuigkap is dan niet meer nodig. Dit apparaat past perfect in een strak en modern keukenontwerp. Kookplaten met ingebouwde afzuiging zijn verkrijgbaar met een afvoer naar buiten, maar ook steeds vaker wordt voor recirculatie gekozen. De kookdampen worden gefilterd van vet en geur en schone lucht komt in de ruimte terug. Het recirculatiefilter zorgt voor lagere energiekosten.

Afzuigkappen

Bij de aanschaf van een afzuigkap zijn het geluidsniveau, capaciteit, schoonmaak gemak en vormgeving belangrijk.

Design wandschouw

Vrijhangende afzuigkappen (wand of eiland schouw) zijn vaak gemaakt van roestvrijstaal. De afzuigkap moet minimaal zo breed zijn als de kookplaat, iets breder is nog beter. Zorg voor uitwasbare vetfliters. Afzuigkappen met randafzuiging zijn vaak stiller en hebben een mooiere afwerking. Deze zijn alleen vaak duurder in aanschaf.

Inbouw afzuigkappen

Inbouw afzuigkappen kunnen geplaatst worden in een bovenkast of in een landelijke schouw. Omdat deze afzuigkappen worden ingebouwd is de vormgeving minder belangrijk. Bij inbouw afzuigkappen moet de nadruk worden gelegd op geluidsniveau en schoonmaak gemak. De laatste trend is de “smart” afzuigkap welke reageert op de kookstand en zich zelf instelt.

Plafond afzuigkappen

Steeds vaker wordt er bij keukens met een kookeiland, een afzuigunit in het plafond of koof geplaatst. Dit geeft een zeer ruimtelijk gevoel. Plafond afzuigkappen welke te bedienen zijn vanaf de kookplaat zijn ook nog eens zeer handig in het gebruik. Zorg bij deze afzuigkappen wel voor een optimale afvoerbuis zodat er voldoende zuigkracht is.

Ovens, combi-ovens & magnetrons

Op het gebied van ovens, combi-ovens en magnetrons is ook veel te koop. Afhankelijk van de grootte van het apparaat (inhoud) en mogelijkheden wordt de keuze gemaakt welk apparaat het meest geschikt is voor u.

Ovens

Ovens bieden de meeste ruimte, de bakblikken en roosters zijn royaal, er kunnen diverse gerechten boven elkaar geplaatst worden.

Combi-ovens

Combi-ovens zijn te koop in een compacte 45 cm hoge uitvoering en in de grote 60 cm hoge uitvoering. Met dit apparaat heeft u vaak dezelfde mogelijkheden en bakresultaten als met een normale oven. Bij deze apparaten zit echter ook een magnetron functie ingebouwd voor het ontdooien en snel opwarmen van gerechten.

Combi-magnetrons

Bij een combimagnetron is de oven mogelijkheid en de ovenfunctie beduidend minder van kwaliteit dan bij combi-ovens. Met dit apparaat kunt u eenvoudige oven gerechten bereiden en snel eten opwarmen en ontdooien.

Magnetrons

Bij een magnetron horen geen oven functies, u kunt in dit apparaat uitsluitend eten opwarmen en ontdooien.

MHK KeukenExpert

Mocht u advies willen over wat voor u de beste mogelijkheden zijn, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en gratis advies. Als MHK KeukenExpert leveren we veel keukens uit in o.a. Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo, Denekamp, Ootmarsum, Losser.

Inspiratie
Lees ook...
Verbouwing
tips

Verbouwing
tips

Met de hulp van ons professionele team van ontwerpers en aannemers kan iedereen het uiterlijk van hun huis of kantoor verbeteren!