Welke inbouwapparatuur moet ik kiezen?

Maak uw juiste keuze voor inbouwapparatuur

Welke inbouwapparatuur moet ik kiezen?

Kookplaten:

Bij de aanschaf van een kookplaat moet eerst de keuze worden gemaakt of er op gas gekookt gaat worden of op elektrisch. Bij elektrische kookplaten heeft u de keuze uit een ceramische of een inductie kookplaat. Ook over de breedte en het aantal pitten of kookzônes moet worden nagedacht. Onderstaand de voor- en nadelen en kenmerken

Voordelen gaskookplaten:
directe warmte, kookpunt snel bereikt, 4-5 of 6 pits mogelijk, in veel breedtes verkrijgbaar (60, 70, 75, 80 en 90 cm), geen speciale aansluiting in de meterkast, geen speciale pannen nodig, vaak voordeliger in de aanschaf, verkrijgbaar in roestvrijstaal en zwart glas.
Nadelen gaskookplaat:
relatief veel schoonmaak werk, sneller vervuilde muren (roetvorming), minder veilig door open vuur
Door regelgeving van de overheid zal gas in de toekomst veel duurder gaan worden. In nieuwbouw woningen wordt veelal geen gasaansluiting meer gemaakt. Uit energie overweging zullen gaskookplaten in de toekomst minder al dan niet meer verkocht gaan worden.

Voordelen ceramische kookplaat:
gemakkelijk schoon te maken, geen speciale pannen nodig, voordeliger in aanschaf dan inductie
Nadelen ceramische kookplaat:
Het duurt lang voordat de kookplaat warm is, heeft veel en langdurige restwarmte na het koken, niet energie zuinig, inbranden van voedsel op kookzône, speciale electra groep nodig

Voordelen inductie kookplaat:
gemakkelijk schoon te maken, zeer snelle aankooktijd, reageert direct bij veranderen kookstand, panherkenning, energie zuinig, zeer veilig
Nadelen inductie kookplaat:
duurder in aanschaf, speciale electra groep nodig, pannen moeten geschikt zijn voor inductie kookplaten

De nieuwste trend op het gebied van kookplaten zijn de Flex-inductie kookplaten. Met deze kookplaat heeft u veel vrijheid om de pannen neer te zetten waar u wilt

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken of renovatie van uw keuken speelt de inbouwappatuur een belangrijk rol. Inbouwapparatuur kan een belangrijke rol spelen qua design maar ook de functionaliteit is zeer belangrijk. Laat u goed adviseren welke inbouwapparatuur voor u de meeste comfort biedt.

 

Afzuigkappen

Bij de aanschaf van een afzuigkap zijn het geluidsniveau, capaciteit, schoonmaak gemak en vormgeving belangrijk.

Design wandschouw:
Vrijhangende afzuigkappen (wand of eiland schouw) zijn vaak gemaakt van roestvrijstaal. De afzuigkap moet minimaal zo breed zijn als de kookplaat, iets breder is nog beter. Zorg voor uitwasbare vetfliters. Afzuigkappen met randafzuiging zijn vaak stiller en hebben een mooiere afwerking. Deze zijn alleen vaak duurder in aanschaf.

Inbouw afzuigkappen:
Inbouw afzuigkappen kunnen geplaatst worden in een bovenkast of in een landelijke schouw. Omdat deze afzuigkappen worden ingebouwd is de vormgeving minder belangrijk. Bij inbouw afzuigkappen moet de nadruk worden gelegd op geluidsniveau en schoonmaak gemak. De laatste trend is de “smart” afzuigkap welke reageert op de kookstand en zich zelf instelt.

Plafond afzuigkappen:
Steeds vaker wordt er bij keukens met een kookeiland, een afzuigunit in het plafond of koof geplaatst. Dit geeft een zeer ruimtelijk gevoel. Plafond afzuigkappen welke te bedienen zijn vanaf de kookplaat zijn ook nog eens zeer handig in het gebruik. Zorg bij deze afzuigkappen wel voor een optimale afvoerbuis zodat er voldoende zuigkracht is.

Koelkasten & vriezers

Bij de aanschaf van een inbouw koelkast of vriezer is de inhoud, indeling en energieklasse van belang. Koelkast met de energie klasse A+++ zijn het zuinigst.
Een koelkast van twintig jaar oud verbruikt 120 euro aan stroom. Een gemiddelde koelkast van zeven jaar oud verbruikt voor 80 euro aan stroom. A+++ koelkasten verbruiken slechts 35 euro per jaar.
Met 0 graden koelkasten kunt u verse producten langer bewaren, hierdoor hoeft u minder snel voedsel weg te gooien.

Ovens, combi-ovens & magnetrons

Op het gebied van ovens, combi-ovens en magnetrons is ook veel te koop. Afhankelijk van de grootte van het apparaat (inhoud) en mogelijkheden wordt de keuze gemaakt welk apparaat het meest geschikt is voor u.

Ovens:
Ovens bieden de meeste ruimte, de bakblikken en roosters zijn royaal, er kunnen diverse gerechten boven elkaar geplaatst worden.
Combi-ovens:
Combi-ovens zijn te koop in een compacte 45 cm hoge uitvoering en in de grote 60 cm hoge uitvoering. Met dit apparaat heeft u vaak dezelfde mogelijkheden en bakresultaten als met een normale oven. Bij deze apparaten zit echter ook een magnetron functie ingebouwd voor het ontdooien en snel opwarmen van gerechten.
Combi-magnetrons:
Bij een combimagnetron is de oven mogelijkheid en de ovenfunctie beduidend minder van kwaliteit dan bij combi-ovens. Met dit apparaat kunt u eenvoudige oven gerechten bereiden en snel eten opwarmen en ontdooien.
Magnetrons:
Bij een magnetron horen geen oven functies, u kunt in dit apparaat uitsluitend eten opwarmen en ontdooien.

Vaatwassers

Een goede vaatwasser moet er voor zorgen dat uw vaat mooi schoon wordt,  met een minimaal energieverbruik en zo stil mogelijk. Let bij de aanschaf van een vaatwasser dus op de energieklasse en het geluidsniveau. Ook een makkelijk in te pakken vaatwasser met flexibel instelbare korven vergroot het gebuiksgemak.
Programma’s als “halve belading” & “extra snel afwassen” kunnen van pas komen bij intensief gebruik. Vaatwassers zijn te koop met een bestekmand en een besteklade. Bekijk in de showroom welke indeling voor u het meest geschikt is.

Stoomovens & Combi-stoomovens

Er wordt steeds vaker een stoomoven of een combi-stoomoven in een keuken geplaatst. Deze apparaten bereiden op een gezonde en energie zuinige manier uw gerecht. Bij het stomen gaan geen vitaminen en mineralen verloren. Dat is een heel groot voordeel. Tevens zijn gerechten uit een stoomoven veel smakelijker. Bij lagedruk stoomovens hoeft u niet opnieuw te leren koken. De meeste gerechten moeten net zo lang in een stoomoven als in een pan met water.  Stoomovens met een externe boiler hebben de voorkeur, deze apparaten zijn sneller op temperatuur en houden de oven ook beter op een constante temperatuur. Dit zorgt voor een beter resultaat.
In een normale stoomoven kun je perfect groente, aardappelen, vis, stoofvlees & pasta’s bereiden. In een combi-stoomoven kunt u naast de eerder genoemde gerechten ook nog eens deegwaren en brood bakken. Ook het bereiden van vlees gaat in de combi-stoomoven heel mooi.
Stoomovens zorgen er voor dat er minder pannen nodig zijn tijdens het koken. Er kan dus ook voor een kleinere kookplaat gekozen worden. U houdt hierdoor vaak meer werkbladruimte over.

Inbouw koffieautomaten en kokend waterkranen

Inbouw koffieautomaten kunnen uw keuken helemaal compleet maken. Deze luxe apparaten kunnen naast koffie, ook cappuccino, espresso en latte-macchiato zetten. Inbouw koffieautomaten passen perfect bij ovens, stoomoven en combi-ovens. In een kastenwand kan het een zeer professionele uitstraling geven. Bij keukens waar een kastenwand wordt gecombineerd met een kook-spoeleiland, voorkomt men op deze manier een “storend” apparaat op het eiland.

Kokend waterkranen kunnen ook een toegevoegde waarde geven aan uw nieuwe of bestaande keuken. Direct thee zetten of een gerecht gelijk met kokend water op de kookplaat zetten. Het bespaart tijd en u heeft wederom een apparaat minder op uw werkblad staan. Kokend waterkranen zijn er in diverse uitvoeringen en mogelijkheden. De 2 meest verkochte varianten zijn de 100 graden kraan (uitsluitend kokend water) en de 3-in-1 kraan. Deze laatste kraan geeft koud, warm en kokend water. U hoeft dus ook niet meer te wachten op het warme water vanaf de Cv-ketel. Qua energie verbruik, verbruikt een kokend waterkraan ongeveer € 20,00 a € 30,00 per jaar extra aan stroom ten opzichte van een traditionele vrijstaande waterkoker.

Als MHK-keukenexpert zijn wij in de omgeving van o.a.  Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo, Borne, Ootmarsum, Denekamp, Losser uw adviseur voor een passend advies op het gebied van keukens en keukenapparatuur.

Voor meer waardevolle tips & trends kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren, download ons E-book of bekijk onze inspirerende video’s.

Remodeling Tips!

With the help of our professional team of designers and contractors, anyone will be able to enhance the look of their home or office!