Keuken kopen, hoe ga ik te werk?

Tips voordat u een keuken gaat kopen

Keuken kopen, hoe ga ik te werk?

U wilt een nieuwe keuken kopen, maar weet niet goed waar u moet beginnen. Wij helpen u graag om, door middel van een aantal stappen, de juiste beslissing te nemen.

Veel voorkomende vragen zijn:

  • Hoe ga ik me oriënteren?
  • Waar moet ik op letten als ik naar keukens ga kijken?
  • Wat zijn de mogelijkheden binnen de beschikbare ruimte?
  • Wanneer wil ik dat het project gerealiseerd wordt en wat zijn de levertijden?
  • Wat zijn de kosten van een nieuwe keuken?
  • Welke keukenstijl past bij mij?

1. Hoe ga ik me oriënteren?

Gemiddeld kopen mensen maar 2 tot 3 keer in hun leven een nieuwe keuken. Misschien is het voor u wel de eerste keer of is het al jaren geleden dat u een keuken gekocht heeft.
Om inspiratie op te doen over de huidige mogelijkheden en trends zijn internet en brochures een bruikbaar hulpmiddel. Aan de hand van afbeeldingen en video’s kunt u een eerste keuze maken van de stijl die u aanspreekt. Let, bij het bekijken van de foto’s en video’s, niet alleen op de kleuren maar ook op de indelingen en kastoplossingen.

Wilt u zelf alvast wat mogelijkheden, qua indeling, bekijken, dan is een 3D keukenplanner een handig hulpmiddel. Ook op de hoogte blijven van de nieuwste trends in kleur, materiaal en inbouwapparatuur, kan door middel van de inspirerende nieuwsbrieven of blogs.
Als u weet welke stijl keuken u aanspreekt dan is de volgende stap het inwinnen van professioneel advies bij een vakzaak. Bezoek een aantal showrooms, doe er ideeën op en vraag naar de mogelijkheden. Als u een aantal keukenzaken bezocht heeft, maakt u een keuze waar u definitief advies gaat inwinnen. Hierbij hoort uiteraard het laten maken van een ontwerp en een kostenbegroting.

2. Waar moet ik op gaan letten als ik naar keukens ga kijken?

Bij het bezoeken van showrooms zal het u opvallen dat er vaak dezelfde soort keukens worden getoond. Keukentrends zijn niet lokaal maar landelijk.
U zult dus kritisch moeten kijken naar de verschillen, veelal zit dit in de afwerking van de kasten en keukenfronten (deurtjes). Ook zit er verschil in
kwaliteit van de laden en scharnieren. Ook het gevoel en de sfeer als u door een showroom loopt moet u aanspreken. Showrooms waar veel onderdelen ontbreken, keukens niet afgemonteerd of erg rommelig zijn, kan een indruk geven hoe er binnen het bedrijf gewerkt wordt. De showroom is vaak het voorbeeld van hoe er in een bedrijf gewerkt wordt.

3. Wat zijn de mogelijkheden binnen de beschikbare ruimte?

Een lastig onderdeel is het ontwerp van de keuken. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken wilt u graag een andere indeling, misschien wel een kookeiland? Maar kan het binnen de ruimte? Het is verstandig om een vakbekwame adviseur naar de mogelijkheden te vragen. Bij een goed advies wordt niet alleen naar uw keukenwensen gekeken, maar ook naar de eventuele gezinssamenstelling, naar tafels en andere objecten die in de ruimte moeten komen. Ook aan zichtlijnen, lichtinval, looppaden en leef/werkruimte wordt gedacht. Bij een nieuwbouw woning is het vaak mogelijk om in een vroeg stadium een wand iets te verplaatsen of een deur op te schuiven, zodat uw droomkeuken wel gerealiseerd kan worden.
In ons E-book vindt u diverse tips voor het maken van een passende indeling.

4. Wanneer wil ik dat het project gerealiseerd wordt en wat zijn de levertijden?

De oriëntatiefase neemt vaak wel enkele weken tot maanden in beslag. Begin daarom op tijd, zodat de, door u gemaakte planning, gehaald kan worden.
De vervanging van uw keuken duurt vaak 1 a 2 weken. Binnen deze periode moet de oude keuken eruit gehaald worden, de leidingen moeten worden aangepast, de wand(en) gestukadoord worden en eventueel de vloer worden gelegd.Afhankelijk van alle uit te voeren werkzaamheden zijn hiervoor tussen de 5 a 10 werkdagen nodig.

Als u definitief voor een keuken(zaak) heeft gekozen moet u rekening houden met een levertijd van 5 tot 8 weken.

5. Wat zijn de kosten van een nieuwe keuken?

De kosten van een nieuwe keuken zijn sterk afhankelijk van de grootte en van de gekozen materialen en apparaten.
Een basis keuken is vaak kwalitatief niet slechter dan een luxe keuken. In een basis keuken zitten vaak minder luxe kastelementen, wordt de keuken voorzien van een kunststof werkblad en is de inbouwapparatuur praktisch maar zonder luxe features. Basiskeukens vallen vaak in het prijssegment € 3500,- / 6500,-
Bij de luxe keukens worden exclusieve materialen voor de keukendeuren gebruikt, de werkbladen zijn vaak van een steenachtig materiaal en de inbouwapparaten voorzien van de nieuwste snufjes. Ook een inbouwkoffiezetter en kokend waterkranen zorgen ervoor dat uw keuken vaak vors duurder wordt. Luxe keukens zijn verkrijgbaar vanaf ca. € 6500,-.
Middenklasse keukens zitten vaak tussen de € 8.000,- / € 12.000,-

Bij het maken van een begroting moet ook rekening worden gehouden met de bijkomende kosten van de verbouwing zoals het technisch installatiewerk, stukadoorswerk, schilderen en de aanschaf van een eventuele nieuwe vloer.

6. Welke keukenstijl past bij mij?

De inbouwkeuken is de laatste 20 jaar steeds meer een meubelstuk geworden. Waar vroeger vaak alleen naar de praktische kant werd gekeken, wordt er de laatste jaren ook steeds meer gelet op de stijl en levensfase waarin men zich bevindt. Een keuken, welke mooi past in het interieur, zal rust uitstralen en tijdloos zijn. Bij het uitzoeken van de keuken moet altijd de combinatie vloer, wand en keuken worden gemaakt. Vaak zijn het de details van de keuken die de uiteindelijke stijl bepalen. Naast de woonstijl is ook de levensstijl of levensfase belangrijk. Vooral de indeling, opbergruimte en de keuze van de inbouwapparatuur verschillen bij een eenpersoonshuishouden ten opzichte van bijvoorbeeld een groot gezin.

Als MHK-keukenexpert zijn wij in de omgeving van o.a.  Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo, Borne, Ootmarsum, Denekamp, Losser uw adviseur voor een passend keukenadvies.

Voor meer waardevolle tips & trends kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren, download ons E-book of bekijk onze inspirerende video’s.

 

Remodeling Tips!

With the help of our professional team of designers and contractors, anyone will be able to enhance the look of their home or office!