Mijn keuken renoveren? Wat zijn de mogelijkheden?

Keuken renoveren of vernieuwen?

Mijn keuken renoveren? Wat zijn de mogelijkheden?

In plaats van het vernieuwen van de complete keuken wordt ook vaak gekozen voor het renoveren van de bestaande keuken. Het is in de eerste plaats van belang om te beslissen of u de keuken gaat renoveren of dat het vervangen van de keuken een betere optie is. Om tot een juiste keuze te komen, zult u een aantal punten moeten overwegen.

Bij keukenrenovatie onderscheiden we verschillende mogelijkheden:

  • het vervangen van de fronten (keukendeurtjes)
  • het vervangen van het keukenwerkblad
  • het vervangen van inbouwapparatuur

of  een combinatie van deze mogelijkheden.

Leeftijd en status van uw keuken is hierbij erg belangrijk.
Enkele richtlijnen waar u rekening mee kunt houden zijn:

  • Het vervangen van keukenfronten loont zich over het algemeen als uw keuken tussen de 10-15 jaar oud is. Als uw keuken ouder is dan 20 jaar dan is een grondige inspectie van uw keukenkast, laden en scharnieren nodig om te beoordelen of het een duurzame renovatie wordt.
  • Het keuken werkblad vervangen loont zich eveneens als uw keuken tussen de 10-15 jaar oud is. Als uw keuken ouder is dan 15 jaar is het verstandig de status van uw kasten en inbouwapparatuur te checken. Het is zonde om in een nieuw werkblad te investeren als de basis van uw keuken (de kasten) al bijna aan vervanging toe zijn.
  • De inbouwapparatuur vervangen is over het algemeen een prima renovatie mogelijkheid. Nieuwe apparaten verhogen het gebruiksgemak en besparen vaak op de energiekosten. De meeste inbouwapparaten zijn ook over te plaatsen als u besluit een nieuwe keuken te kopen.

Bij het vervangen van de keukenfronten worden er nieuwe keukenfronten op maat gemaakt voor uw keuken. Dit kan in diverse uitvoeringen zoals kunststof deuren, mdf deuren of houten deuren. U zou er ook voor kunnen kiezen om uw bestaande keukendeuren over te laten spuiten. Bij MDF folie deuren wordt dan eerst de kunststof folie laag van de deur gehaald en de keuken kan dan in iedere gewenste kleur worden gespoten. Bij het vervangen van het front worden eerst de exacte maten van de deuren opgenomen bij u thuis. Vervolgens zoekt u een model en kleur uit (eventueel nog nieuwe handgrepen). Tenslotte worden de materialen voor u besteld en gemonteerd.
De kosten voor het vervangen van de deuren is afhankelijk van de grootte van de keuken en het gekozen materiaal, houd rekening met € 1.500,00 – 2500,00 voor deze renovatie.

Door het vervangen van het keukenwerkblad kan uw keuken ook aanzienlijk mooier worden. Vooral de kunststof werkbladen kunnen bij intensief gebruik na ongeveer 10 a 15 jaar minder fraai worden. U kunt uw werkblad vervangen voor een nieuw kunststof werkblad of u zou kunnen kiezen voor een natuurstenen werkblad. Bij natuursteen is er keuze uit graniet, composiet of keramiek. In mijn blog over werkbladen vindt u de voor- en nadelen van de betreffende materialen.
Het vervangen van het blad is vaak minder arbeidsintensief als het vervangen van de fronten. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de tegels op de achterwand soms ook vervangen moeten worden, omdat deze wel eens breken bij het demonteren van het oude blad. De kosten zijn ook hier weer afhankelijk van het gekozen product.
Een nieuwe kunststof werkblad vervangen incl. de spoelbak zal ca. € 750,00 a  € 1.250,00 kosten. Een natuursteen uitvoering ligt vaak tussen de € 1.500,00 en  € 2.000,00.

Het vervangen van inbouwapparatuur vindt vaak plaats als het bestaande product defect is en de reparatie erg duur is of zelfs niet meer mogelijk. De kosten voor het vervangen van inbouwapparatuur is sterk afhankelijk van het te vervangen product en het merk.

Samengevat:

Beoordeel zelf de status van uw keuken of laat dit doen door een vakkundige keukenadviseur. Probeer een objectieve partij te vinden, bijvoorbeeld een keukenzaak of montagebedrijf die zowel nieuwe keukens levert maar ook keukens renoveert. Bij keukenzaken waar niet wordt gerenoveerd zal altijd het advies voor totale vervanging worden gegeven, terwijl dat lang niet altijd de beste en voordeligste keuze hoeft te zijn.
Is uw huidige keuken nog in een goede conditie en is de levensduur minimaal nog 10 jaar, dan zijn vervanging van fronten (deurtjes) en het werkblad een prima optie. Hebben uw keukenkasten al enkele technische en mechanische mankementen, laat dan een expert u adviseren of het verstandig is om de keuken te renoveren.
Als u een negatief advies krijgt neem dan de beslissing om de gehele keuken te vervangen of om een geheel nieuwe aankoop van de keuken uit te stellen en eventueel alleen de ergste mankementen te laten herstellen of vervangen.

Mocht u advies willen over wat voor u de beste mogelijkheden zijn, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en gratis advies. Als MHK-keukenexpert voeren veel keukenrenovaties uit in o.a. Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo, Denekamp, Ootmarsum, Losser.

Remodeling Tips!

With the help of our professional team of designers and contractors, anyone will be able to enhance the look of their home or office!